
   
   

    
  

  
  

   

   
    

     
  

    
 

 
   

  

   

     
 

  

    
  

  
 

  
  

  
  

  

  
     

    
  

    
   

  
   

   

 

Adult General Education (AGE), Integrated English Literacy and Civics Education 
(IELCE) and Corrections Education (CE) 

2021-2022 Request for Proposal (RFP) 
Questions and Answers 

Posted June 4, 2021 
(Week 5) 

Adult General Education 

Question #1: If the applying agency is going to partner with other local agencies in the implementation of the 
grant through a MOU as a sub-recipient, will these agencies have to complete a Demonstrated Effectiveness 
Table as well? (To clarify, the applying agency and local agency partners are not applying for the grant as a 
consortium.) 

Answer #1: All partners implementing the grant through a MOU as a sub-recipient (providing instructional 
services) MUST meet the Demonstrated Effectiveness standard. The burden of documenting that the 
subrecipient has demonstrated effectiveness rests with the applicant. We recommend the applicant submit 
separate demonstrated effectiveness tables for each applicable subrecipient. This will allow the evaluation team 
to clearly determine whether a subrecipient has met the standard. 

Question #2: Is enrollment tied to where the instructional services are provided or where the student resides? 

Answer #2: It is the intent of the adult education funds to serve the adult learner needs in the geographic 
location (county) for which funds are being sought. Therefore, instructional services should be offered where 
students reside in a particular county. Agencies will report based on serving student in the county for which an 
agency is awarded funds to provide instructional services. 

Question #3: Often a student pursuing a GED may only have the GED math section to pass before being 
awarded the GED. If a student is enrolled in only one GED math section that provides workforce preparation 
activities and the student is enrolled in a workforce education training class, would that fulfill the requirements 
to be a student enrolled in an IET program? 

Answer #3: The student may be enrolled in an IET program focused only on math if the program meets all the 
IET required components, adult education and literacy activities, workforce preparation activities, and 
workforce training (§463.36) and guided by a single set of learning objectives. For example, if the student was 
enrolled in a welding IET program, the math instruction would be focused on the relevant skills needed for 
welding, such as measurement and fractions. 

Question #4: May an agency use soft-skills and Florida Ready to Work credentials 
(https://www.floridareadytowork.com/training) to satisfy the IET program requirement? 

Answer #4: No. In Program Memorandum OCTAE 19-2 on allowable use of funds for IET, the following 
information was provided: 

“AEFLA funds may not be used for the cost of certificates awarded by Local or State Workforce 
Development Boards or for work readiness certificates. These certificates are not consistent with the 
purposes of an IET program because integrated education and training (as defined in section 203(11) of 
WIOA and in the AEFLA program regulations at 34 C.F.R § 463.35) requires workforce training to be for 
a specific occupational or occupational cluster.” 

https://www.floridareadytowork.com/training


  
  

  
  

    

    
   

  
 

   

   
  

   

  
   

  

     

    
 

   
  

    

   
   

 

Question #5: Can a student enrolled in ESOL College and Career Readiness classes (ESOL CCR) participate in 
an IET program? 

Answer #5: The ESOL CCR course is not an eligible AEFLA program and as such AEFLA funds may not be 
used to support this program. Students enrolled in ESOL CCR are not reported in the NRS and there would not 
be a mechanism to report this IET activity. 

Question #6: Is it acceptable for an agency to use funds from other sources, such as scholarships from the 
LWDB to programs identified on their eligible provider list, for fees/tuition/etc. for the career component of the 
proposed IET program? This seems to be the kind of desired braiding of funds that agencies are being asked to 
establish. 

Answer #6: Yes.  This is an example of braided funding. 

Question #7: Can IET’s be limited to certain English proficiency levels and/or literacy levels based on regional 
employment demands and the associated credential(s) of value being offered? 

Answer #7: Yes. 

Question #8: When filling out the Program Offering Summary tab in the workbook, how would an agency 
properly document if they offer the same class at the same location to different cohorts at different times? 

Answer #8: Agencies may make this distinction in the “Site Name” column. For example: 

MTC West – Class 1 or MTC West – Cohort 1 and would enter multiple lines of information for each cohort. 

Question #9: If awarded, do new recipients of the grant (not previously funded agencies) need to enroll 
students in the fall? 

Answer #9: Instructional activity with reported enrollments can occur anytime during the 2021-2022 reporting 
program year is acceptable. 

Question #10: What happens if an agency submits a Narrative Section that exceeds the page limit? 

Answer #10: While reviewers will not stop reviewing an application that is over the page limit, it is highly 
advisable that agencies be as concise as possible, while still being clear and complete, when writing the 
Narrative Section of the RFP. 


